Nepaisant pažengusių šiuolaikinio maisto gaminimo technologijų ir tiekiamo maisto įvairovės prekybos centruose, žmonės toliau ieško natūralių, pirminių ir mažai perdirbtų produktų. Vieni renkasi dėl sveikatos, kiti dėl gurmaniško skonio, bet visus juos vienija noras vartoti natūralius ir aplinkinėse vietovėse auginamus arba miškuose/laukuose randamus natūralius maisto produktus.

   Daugelis Lietuvos gyventojų renka gamtos gėrybes savoms reikmėms, tačiau retas geba jas parduoti ir gauti papildomų pajamų.

   Projekto sumanytojai, atsižvelgdami į pasaulyje populiarėjančią „Laukinio maisto” (Wild food) koncepciją,  pasidomėję Europoje kuriamų „Miško“ restoranų tikslais, ruošiamų miško gidų paslaugomis, sumanė apjungti devynias vietos veiklos grupes iš Lietuvos, Latvijos, Suomijos, Italijos bendram projektui „Grybų kelias“. Projektas subūrė aktyvius kaimo žmones, besidominčius miško gėrybėmis, norinčius imtis iniciatyvos tobulinti paslaugas bei produktus, tiekti vietinei rinkai.

   Veiklai įsibėgėjus, projekto vykdytojai suinteresuotiems žmonėms teikia žinias bei praktinę pagalbą, kurios trūksta, kad gimtų naujas produktas ar paslauga, nuo idėjos ar prototipo iki tinkamo parduoti rinkoje.

   Tuo tikslu, rugsėjo 12-16 dienomis aktyviausi projekto dalyviai Dalia Baranauskienė, Regina Baltikauskienė  ir Eugenija Chvainickienė iš Varėnos kartu su kitais projekto dalyviais iš Ignalinos ir Latvijos rajonų VVG vyko į Suomijos vakaruose esantį regioną  Satakunta pasisemti gerosios patirties.

   Suomija – Šiaurės Europos lyderė, pažangiai vystanti žaliąją ekonomiką, gamtinį turizmą ir kulinariją, kraštas turi  gilias miško gėrybių rinkimo tradicijas, grybų rinkimo čempionato organizavimo patirties.

   Trylika projekto dalyvių pajūrio priemiestyje Merrikarvia apžiūrėjo Suomijos LEADER programos įgyvendintus projektus, dalyvavo darbo grupėse aptariant jau atliktas ir tolimesnes projekto „Grybų kelias“ veiklas, susipažino su Suomijos miškuose augančiais grybais ir iš jų gaminamais produktais.

   Visos šalys yra prisijungusios prie socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtos projekto „Grybų kelias“ uždaros grupės, kur sukeliamos visos naujienos, susijusios su projekto dalyvių veikla- tai  kulinariniai, konditeriniai gaminiai ar receptai, sukurti ir ištestuoti nauji ekologiški produktai. 

 

                                                                                                                                                                                                                VPS viešųjų ryšių specialistė, Rimantė Galinienė

Ligitos Smagurauskienės nuotraukos iš kelionės į Suomiją

 

 

 

Partneriai